Cei sapte ani de-acasa

Cei sapte ani de-acasa

“Tot ce sunt sau sper sa fiu intr-o zi ii datorez mamei.” Abraham Lincoln

In ritmul tot mai rapid al vietii in ultimii ani, parintii sunt prinsi din ce in ce mai mult in cursa muncii. Mai multa munca echivaleaza cu mai multi bani. Mai multi bani inseamna mai multe lucruri pe care le poti oferi copilului tau. O logica simpla care pare a justifica statul peste program, lucrul de acasa seara pana dupa miezul noptii si gandurile ce fara voie, parca, se duc catre ceea ce trebuie sa facem maine. Un maine, din care – ca si azi – lipsesc “dragaleala” de dimineata, cina impreuna cu intreaga familie, joaca sau povestea de noapte-buna.

Conform unui sondaj realizat de Gallup in 2010, in 38% dintre familiile din Romania, parintii nu se joaca decat rar sau deloc cu copiii, iar in week-end numai 1 din 4 copii petrece peste 5 ore impreuna cu parintii sai. Asadar, mai multa munca echivaleaza cu mai putin timp pentru copii, adica o relatie din ce in ce mai superficiala intre membrii familiei.

In acest context, adesea parintii lasa educatia copilului in seama bonei, a bunicilor, a gradinitei sau a scolii, dand tot mai putina importanta faptului ca familia este, de fapt, locul in care copilul primeste cele dintai si mai valoroase lectii de viata. Daca asigura un climat echilibrat, familia isi joaca rolul de plasa de siguranta a copilului, in care cel mic simte, incearca, experimenteaza, intelege si invata pentru viata. Asa cum albinutele stang nectarul din flori si il transforma in miere, copiii culeg din familie exemple de comportament  si un set de valori la care se vor raporta pe parcursul vietii. “Cei sapte ani de-acasa” sunt fundamentul conduitei de viata a adolescentului si adultului.

Pe parcursul unei serii de articole, vom aduce in atentia parintilor cateva aspecte pe care le consideram esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor si pentru integrarea lor in comunitate, benefica tuturor: politetea, onestitatea, disciplina, igiena, munca, prietenia, dragostea, cultura artistica.