Educator si Parinte – doua roluri diferite, dar asemanatoare in acelasi timp

Educator si Parinte – doua roluri diferite, dar asemanatoare in acelasi timp

Cu totii recunoastem ca aceste doua roluri, de parinte si de educator, ocupa un loc de maxima importanta in viata copiilor nostri.

Daca ar trebui sa facem o lista a asemanarilor intre cele doua ipostaze, am putea spune ca:

  • ambele sunt roluri vitale, repere in viata unui copil. Auzim adesea copiii spunand: „o iubesc mult pe mami”, dar si  „o iubesc pe doamna de la gradi”
  • in absenta parintilor sau educatorilor, cresterea, dezvoltarea si evolutia frumoasa si armonioasa a copiilor este periclitata
  • ambele ipostaze implica foarte multa dragoste, dar si daruire, responsabilitate, rabdare si inca multe alte ingrediente emotionale, ca si o vasta cunoastere
  • fiecare rol este bine delimitat:  parintii se ocupa mai degraba de partea emotionala si de suport constant pentru dezvoltare, in timp ce educatorii si invatatorii oferă dragoste in prima etapa, dar si cunoastere, exersare si evaluare intr-un cadru specific

Daca ne referim la deosebiri, ele sunt cu certitudine legate de timpul, durata si locul desfasurarii acestor interactiuni cu copiii.

O mare deosebire intre cele doua roluri este aceea ca parintii se pot bucura constant si trai zilnic experienta implinirii copiilor lor, in timp ce un educator relationeaza constant cu copiii numai pe durata a cel mult trei-patru ani si, desi aceea este perioada in care pune caramizi la baza edificiului care va fi viata „copiilor” sai, are rareori privilegiul de a se bucura alaturi de ei, peste ani.

Pe de alta parte, educatorul poate in timp sa observe obiectiv toate acele multe schimbari ale copiilor, in timp ce parintele va avea intotdeauna un anume grad de subiectivism in evaluarea si tratarea corecta a copiilor sai.

Si, nu in ultimul rand, sa nu uitam ca pentru educatori avem scoli, manuale, studii, cercetari etc., in timp meseria de parinte e mai degraba o „instruire la locul de munca”.

Lasand insa deoparte punctele comune sau diferentele dintre cele parinte si educator, putem alege sa invatam de la fiecare si sa intelegem mai bine care sunt atat castigurile, dar si provocarile fiecaruia in incercarea permanenta de a face viata copiilor nostri mai frumoasa si mai echilibrata.